Winterretraite

 

De winter is een periode van verstilling, bezinning en inkeer. Een tijd van rust, terugkijken wat het afgelopen jaar je heeft gebracht, wat goed is gelukt, wat kon beter, waar ben je tevreden over, wat juist niet.
 

De natuur kent ook een periode van rust. Niet voor niets dat in dit deel van het noordelijk halfrond de loofbomen het blad verliezen en veel dieren een winterslaap houden of wegtrekken. Het is een tijd waar het voorgaande wordt verteerd (letterlijk de bladeren tot humus) en omgevormd. De sapstromen van de bomen langzamer gaat of stagneert en dat een deken van rust neerdaalt over de dit deel van de aarde.
 

Een tijd waarbij voor ons mens het gereedschap en jachtmiddelen werd onderhouden en gerepareerd. Terugkijkend op een enerverend seizoen. Gezorgd voor voldoende voedselvoorraad om de winter door te komen. Een tijd waar handwerk aan het vuur of kachel, van slapen en rusten. Immers buiten groeit er weinig, is er weinig tot geen daglicht en is er tijd voorhanden voor reparatie en onderhoud bij het flikkerende vuur, kaarslicht of olielamp. Maar zeker ook bezinning op wat er gewild wordt voor het komend (groei)seizoen. "Welk gebied trekken we in?" en later; "Welk zaad willen we zaaien, welke groente voedt ons lijf, welke mest past de grond dit jaar?"
 

De natuur, moestuin en de leefstijl van onze voorouders blijven goede inspiratiebronnen of metaforen voor ons als mens vandaag de dag.

Met de beginnende herfststormen in en het verkleuren van het blad, weten we –ergens- dat onze eigen rust en inkeer begint. Dat de tijd gekomen is om terug te kijken op een groeizaam jaar. Onze eigen westerse, op economie, gerichte maatschappij haakt hier handig op in. Alle decemberfeesten worden zo vroeg als kan aangekondigd, vanzelf om maximaal te profiteren van alle inkomsten.
 

Zo wordt deze periode van stilte een ware uitdaging om werkelijk te herinneren waar de afgelopen periode over is gegaan, ons eigen verhaal te vertellen. Om te herinneren, opnieuw te verbinden en vandaaruit weer nieuw zaad te maken. Dat wat we als mensheid feitelijk al eeuwenlang doen.
 

Immers, door te herinneren, te delen, opnieuw te kijken, te vertellen, kan vertering plaatsvinden. Vertering is het allerbelangrijkste voor nieuw zaad.
 

Zonder verteerde grond (humus) geen nieuwe oogst.

 

Retraite 2020

Gun jezelf een periode van inkeer en terugblikken in een bezielde omgeving en onder professionele begeleiding. Vijf intensieve dagen in een comfortabele maar sobere onderkomen.
 

Data:
16-20 november

Locatie:

In het noorden van Nederland


Investering:
€ 1.395,- all-in. (overnachtingen, maaltijden etc.), excl eigen reiskosten

trainers: Aljo Bril, Jacqueline van Zeist

Vragen of aanmelden:
nieuwsgierig@buitengewoonte.nl

Samen­werkings­partners

Autlook Autlook Brandom, markteting | branding | reclame Extra survival De Ruyters Hoeve Staatsbosbeheer  Yudabo Levenscoach BuitenZin